Loopbaancoaching voor luizenmoeders
De Luizenmoeder. Heerlijke serie. Heel Nederland smult van de scènes waarin moeder Hannah dealt met schoolpleinregels, de moeder-maffia en Winterklaas. Een half uur vol met herkenbare gênante situaties, dat is genieten. Want stuklopen op een hoog verwachtingspatroon, daar kunnen veel van ons over meepraten.
Voor mijn eigen meest gênante basisschoolervaring was geen moeder-maffia nodig. Snel nog iets afronden op kantoor en daardoor te laat op het schoolplein arriveren om mijn dochter op te pikken. Met het schaamrood op de kaken heb ik haar opgehaald bij de BSO achter de school. Oh ja, ze was deze dag ook nog jarig. Een flinke preek van juf Ank was op zijn plaats geweest.
Iedereen zal erkennen dat de werk- en familieagenda niet altijd makkelijk combineren. Dit zorgt vooral bij jonge ouders (gewijzigd leefritme, slaaptekort) nog wel eens voor problemen. Een extra gezinslid maakt het toch al aanzienlijke pakket aan verplichtingen nog groter. Hoe combineer je dit met een baan zonder dat het ten koste gaat van jezelf?
In mijn vorige blog maakte ik mij sterk voor een carrière heroverweging voor dertigers. Niet toevallig de levensfase van veel luizenmoeders. Juist na gezinsuitbreiding doe je er goed aan om na te gaan of je werkomstandigheden en privé situatie nog aansluiten. Je hebt even afstand van werk en kan zo bepalen wat je echt wilt. Wat is goed voor je gezin? En is je werkgever bereid om hierin mee te denken?
Een goede balans vinden, is nog niet zo makkelijk. Daarom hieronder tips voor alle ‘luizenmoeders’ (en vaders) die zich herkennen in de worsteling tussen carrière en gezin.
#1 Zet jezelf op nummer 1
Huh? Iedereen weet toch dat je kind vanaf geboorte op de 1e plaats komt? En dat je zelf ongeveer op plek 8 staat. Fout. Natuurlijk staat alles in het teken van je spruit. Maar je bent de beste vader/moeder als je zelf lekker in je vel zit. Welk voorbeeld geef je als je vaak moe, onrustig of geïrriteerd bent? Kies (ook) voor jezelf. Blijf vooral je hobby’s uitoefenen en pak momenten om je weer op te laden (bv. na thuiskomt nog even 15 min. in de auto blijven zitten). Stop met je schuldig voelen! Het betaalt zich uit als je weer samen bent.
#2 Zet je carrière tijdelijk ‘on hold’
Uit onderzoek van o.a. de Australische palliatieve verpleegkundige Bonnie Ware (Boek ‘The top five Regrets of the Dying’) blijkt dat mensen op hun sterfbed vooral spijt hebben dat ze niet meer tijd hebben doorgebracht met hun dierbare(n). Kinderen groeien snel op. Juist omdat je het als jonge ouder in deze fase zo druk hebt, kan je hier niet altijd van genieten. Als je dit wel wilt, waarom zou je je carrière dan niet tijdelijk op een lager pitje zetten? Ga bewust genieten en koester deze momenten. Wanneer je jongste op de basisschool zit, plak je er weer een paar uur aan vast. Of niet.
#3 Wat is jouw balans?
Streef naar een goede werk/privé balans. Tuurlijk. Maar wat is dat dan? Dit is voor iedere persoon weer anders. En kan ook weer veranderen met de tijd. Al eens bewust nagedacht over hoe je werk en gezin over langere periode kan blijven combineren? Hieronder 4 strategieën van prof. Suzanne de Janasz. Welke kies jij?
1 Jongleren: alle ballen in de lucht blijven houden (risico’s: slaapgebrek, irritaties thuis, burn-out). 2. Afwisselen: focus op je carrière en perioden van niet-werken – sabbatical – om nieuwe energie op te doen (risico: financiële plaatje, bijscholing nodig, flexibiliteit vereist) 3. Simplificeren: geen snelle carrière, meer rust, aandacht voor de familie en waardering van de kleine dingen in het leven (risico: voldoende wilskracht, herdefiniëring succes en eentonigheid). 4. Uitbesteden: toewijding aan je carrière. Uitbesteden van huishouden, koken, boodschappen doen, kinderopvang, tuinonderhoud, bijles (risico: thuis afstandelijk, zaken durven uit handen te geven).
#4 Kwaliteit-tijd met het gezin
Vooral als je veel werkt, doe je er goed aan om je tijd thuis goed te besteden. Maak tijd vrij voor gezamenlijke activiteiten. Plan een vaste middag of avond waarop je iets leuks doet met het gezin. Door hier een vast ritueel van te maken, kan het hele gezin hier rekening mee houden en naar uitkijken. Woensdag patat eten, vrijdag filmavond en zondag uitslapen. Volgens psychologie magazine krijgt je kind hierdoor ook nog een ‘stevige identiteit’. Win-win situatie.
#5 Vind je ideale baan
Iedere ouder wil dat zijn kind gelukkig wordt. En om dat te realiseren, zijn we soms zo hard aan het werk dat we er ongelukkig van worden. Lekker voorbeeld geef je dan. Met het ouderschap kijken veel mensen opeens anders naar hun werksituatie. Een goede ontwikkeling. Gun jezelf wat je je kind gunt. Welke elementen van je huidige baan vind je leuk? En in welke (andere) baan zie je deze ook terug? Je hebt altijd een keuze.
#6 Kijk niet teveel naar anderen
Geen mens is hetzelfde. Ieder heeft zijn eigen sterke punten, uitdagingen en achtergrond. Een collega kiest er bewust voor om geen kinderen te krijgen, je beste vriendin ambieert juist een groot gezin. De buurman wordt huisvader, je zus neemt een abonnement op het kinderdagverblijf. Iedereen maakt hierin zijn/haar eigen afwegingen. Kijk bij het opmaken van de juiste balans tussen werk / gezin vooral naar je eigen situatie en stop met het oordelen over de keuzes van iemand anders.
#7 Streef niet naar perfectie
Je hoeft niet altijd de hoogste beoordeling te hebben op kantoor en ook nog de mooiste traktatie voor je kind te maken. Durf los te laten. Je houdt zo aandacht over voor de belangrijkste zaken. Zeg netjes ‘nee’ tegen een werkklus die niet binnen jouw takenpakket valt, sla niet door in de social media hype en laat kinderen fouten maken ‘Van fouten maken leren ze het meest. En dat geldt ook nog steeds voor jou’, aldus Tom Hodgkinson in zijn boek ‘luie ouders hebben gelijk’.
#8 Bespreek het met je partner
Een keuze voor een bepaalde werk / privé balans gaat in afstemming met je partner. ‘Let op’, zegt prof. S. de Janasz, ‘dat is niet een eenmalige evaluatie die je met je partner doet. Als het goed is, maak je meerdere malen de balans op. Ga ik nu een paar jaar harder werken? Of jij? Wanneer is er ruimte voor kinderen?’ Je doet er goed aan om de werk/prive balans terug te laten keren op de agenda.
#9 Blijf in contact met het kind in jezelf
Naast je eigen kinderen leeft er ook nog ergens een kind in jou. Jouw kinderlijke zelf, die iets geks wil doen, buiten wil zijn, klimmen, lachen, stoeien zonder verantwoordelijkheden. Zorg ervoor dat ook dit kind aandacht blijft krijgen. Het zal je helpen om je energieniveau hoog te houden, zaken te relativeren en te ontspannen. Kijk eens goed naar je eigen kinderen. Ze kunnen je meer leren dan je voor mogelijk houdt.
Heb je zelf nog tips? Deel ze dan hieronder. Ook op gebied van werk/privé balans doe je er goed aan om bewuste en overwogen keuzes te maken.
Op zoek naar meer inspiratie? Kijk dan eens hoe jij aan de top van de Maslow Piramide blijft. Of wat Prince Ea hierover te zeggen heeft.
Juf Ank: ‘zou de boodschap aangekomen zijn bij de ouders?’ #minderzwaaiengraag