Op zoek naar een nieuwe baan, maar ik weet niet wat ik wil. Tips voor 30-ers
Uit onderzoek van Loonwijzer blijkt dat meer dan 40% van de Nederlandse werknemers niet tevreden is met hun baan. Opvallende cijfers voor een land met zoveel (baan) mogelijkheden. Toch behoorde ik ook tot deze 40%. Na ruim 10 jaar werkzaam te zijn geweest in de juridische dienstverlening was ik toe aan iets anders. Ik besprak dit met mijn werkgever, alles kwam in stroomversnelling en voor ik het wist mocht ik op zoek naar een nieuwe baan.
Maar wat voor een baan wil ik dan wel?
Als ik iets anders ga doen, wil ik wel de juiste keuze maken. Wat past echt 100% bij mij?
Oeps..
Tijdens mijn zoektocht werd mij duidelijk dat vooral dertigers zichzelf deze vraag stellen. De vraag maakt deel uit van een breed scala aan vragen. Bizar eigenlijk hoeveel grote keuzemomenten je hebt rond je dertigste. Is dit de partner waarmee ik oud wil worden? Gaan we samenwonen? Kopen we een huis? Past deze baan nog bij mij? Wil ik kinderen? Ga ik voor mijn carrière? Gaan we trouwen? Keuzes die bepalend kunnen zijn voor de rest van je leven. Maar wat wil je nou echt? Waar doe je goed aan?
De vraag ‘welke baan past het beste bij mij? gaat dus vaak gepaard met andere belangrijke vragen. Ik had nog wat werk te doen… Na vele gesprekken, trainingen, 100+ boeken en opleidingen ben ik mijn worsteling te boven. Hieronder 3 tips hoe je beter kunt omgaan met dit ‘midlifecrisis-achtige gevoel’.
1. ‘Keep calm, you’re not the only one’
Bijna iedereen rond dertig worstelt met 1 of meer van de hierboven genoemde keuzes. Meer dan ooit lijken deze binnen genoemde leeftijdscategorie samen te vallen. Ga maar na: vroeger kregen we eerder kinderen. En samenwonen, trouwen en werken voor 1 organisatie was eerder een vanzelfsprekendheid dan een keuze. Dus nee, je bent niet gek als je vindt dat je teveel te kiezen hebt, druk ervaart om de juist keuze te maken of jezelf afvraagt ‘is dit het nou?’. Het hoort bij je levensfase.
2. Laat je niet opjagen
De ene persoon hakt binnen 30 seconden de knoop door. De ander denkt hier lang over na. Neem indien nodig de tijd voor een belangrijke beslissing. Parkeer de druk van buitenaf en bepaal zelf het moment waarop je hier klaar voor bent. Het zal je achteraf ook meer voldoening geven als je er goed over na hebt gedacht. De ene keuze kan bovendien gevolgen hebben voor de andere. Reden temeer om dit niet overhaast te doen.
3. Ga op zoek naar antwoorden
Laat de vragen niet onbeantwoord. Maak bewuste keuzes. Het kan een hoop narigheid voorkomen. De enige die echt kan bepalen of je een juist keuze hebt gemaakt, ben jezelf. Dus ga eens na: wie ben ik? Waar sta ik voor? Wat drijft mij?
Vooral als jonge ouder wil je dit goed uitzoeken. Lees hier meer over zelfkennis en het ouderschap.
Als 30-er heb je voldoende levens- en werkervaring opgedaan om een goede zelfanalyse te maken. Doe eens een (gratis) persoonlijkheidstest. Bespreek jouw afwegingen met een vriend, collega, psycholoog of (loopbaan)coach. Bij voorkeur een generatiegenoot die je kan voorzien van objectieve feedback.
Als reactie op mijn vorige artikel werd mij gevraagd: ‘waarom geef je alleen loopbaanbegeleiding aan dertigers?’. Het antwoord heb ik hierboven gegeven. Deze mensen hebben de begeleiding het hardst nodig. En zijn er klaar voor. Ik kan het weten. Zet je vizier op scherp.
Iedereen volgt zijn eigen weg. En zijn eigen loopbaan. Helaas lijkt nog niet iedereen te beseffen dat je dit in grote mate zelf kunt bepalen. Zoek uit wie je bent en wat je wilt. Als je gaat doen wat je echt leuk vindt, dan komt de rest vanzelf.
Het is goed om dit bespreekbaar te maken. De impact van het uitblijven van antwoorden / keuzes mogen we niet onderschatten. Stuur dit artikel vooral door naar iemand als uitnodiging voor een gesprek. Wil je een keer met ons sparren? Contact